Myszata1993

Myszata1993

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Pierniczki świąteczne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pierniczki świąteczne, czyli tradycja w czystej postaci, udekorowane kolorowym lukrem na bazie białek.

Pierniczki świąteczne Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierniczki świąteczne

 

  • Ciasto:
  • 150 g masła
  • 200 g miodu
  • 1 łyżka kakao
  • 1 przyprawa do piernika
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki śmietany
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki sody

 

  • Lukier:
  • 1 białko
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • barwniki w żelu

Sposób przygotowania:

Pierniczki świąteczne
W garnku umieścić masło, miód, kakao, przyprawę do piernika oraz cukier. Całość podgrzać na wolnym ogniu do rozpuszczenia i połączenia składników.

W miski przesiać mąkę, dodać śmietanę, żółtka, sodę oraz mieszankę z miodem. Wyrobić gładkie ciasto. Gdy będzie za rzadkie dosypać mąki. Odstawić do lodówki na około godzinę.

Ciasto dzielić na części, rozwałkować, wykrawać pierniczki o ulubionych kształtach. Ułożyć je blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni około 8 minut.

W celu upieczenia pierniczków z wykrojonym środkiem niezbędne są 2 foremki o takich samych kształtach (większa i mniejsza).

Lukier:

Białko ubić z cukrem pudrem, dodać sok z cytryny.

Rozlać do miseczek. Na talerz wycisnąć różne barwniki w żelu. Zanurzyć wykałaczkę w dowolnym barwniku i robić nią wzory na białym lukrze. Następnie zanurzać pierniczki w lukrze.
Pierniczki świąteczne
Masło, miód, cukier, kakao i przyprawę rozpuścić w garnku
Pierniczki świąteczne
Do przesianej mąki dodać mieszankę miodową i resztę składników
Pierniczki świąteczne
Ciasto rozwałkować, wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach
Pierniczki świąteczne
W celu wykonania pierniczków z wykrojonym środkiem użyć 2 foremek