Sposób przygotowania:
Pierniczki świąteczne
W garnku umieścić masło, miód, kakao, przyprawę do piernika oraz cukier. Całość podgrzać na wolnym ogniu do rozpuszczenia i połączenia składników.
W miski przesiać mąkę, dodać śmietanę, żółtka, sodę oraz mieszankę z miodem. Wyrobić gładkie ciasto. Gdy będzie za rzadkie dosypać mąki. Odstawić do lodówki na około godzinę.
Ciasto dzielić na części, rozwałkować, wykrawać pierniczki o ulubionych kształtach. Ułożyć je blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni około 8 minut.
W celu upieczenia pierniczków z wykrojonym środkiem niezbędne są 2 foremki o takich samych kształtach (większa i mniejsza).
Lukier:
Białko ubić z cukrem pudrem, dodać sok z cytryny.
Rozlać do miseczek. Na talerz wycisnąć różne barwniki w żelu. Zanurzyć wykałaczkę w dowolnym barwniku i robić nią wzory na białym lukrze. Następnie zanurzać pierniczki w lukrze.
W miski przesiać mąkę, dodać śmietanę, żółtka, sodę oraz mieszankę z miodem. Wyrobić gładkie ciasto. Gdy będzie za rzadkie dosypać mąki. Odstawić do lodówki na około godzinę.
Ciasto dzielić na części, rozwałkować, wykrawać pierniczki o ulubionych kształtach. Ułożyć je blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni około 8 minut.
W celu upieczenia pierniczków z wykrojonym środkiem niezbędne są 2 foremki o takich samych kształtach (większa i mniejsza).
Lukier:
Białko ubić z cukrem pudrem, dodać sok z cytryny.
Rozlać do miseczek. Na talerz wycisnąć różne barwniki w żelu. Zanurzyć wykałaczkę w dowolnym barwniku i robić nią wzory na białym lukrze. Następnie zanurzać pierniczki w lukrze.