Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowe z kaszą gryczaną
Gorącą kaszę miksujemy do uzyskania gładkiej masy (mój mikser nie dal rady, więc jest tylko lekko rozdrobniona). Miksując dodajemy cały cukier, gdy kasz połączy się z cukrem odstawiamy ją do wystygnięcia. 100 g gorzkiej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy masło i mieszamy do uzyskania gładkiego kremu czekoladowego - również odstawiamy do wystygnięcia. Jajka wybijamy do miski i wraz z solą ubijamy, następnie cały czas ubijając dodajemy krem czekoladowy. Gdy jajka połączą się z kremem, również ubijając, dodajemy mąkę oraz aromat rumowy, a następnie małymi partiami kaszę z cukrem.Mieszamy do połączenia się składników. (U mnie pozostały gródki bo kasza nie była porządnie zmiksowana). Czekoladę mleczną siekamy i wrzucamy do ciasta - mieszamy za pomocą łyżki. Ciasto wykładamy do foremki (24x24) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy pozostałe 50g gorzkiej czekolady posiekanej na mniejsze kawałki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.