Ciasto grochowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Groch zalać dwoma szklankami wody i gotować pod przykryciem na małym ogniu do momentu, aż zmięknie (około 30 min.) Podczas gotowan

Ciasto grochowe

Składniki:

Ciasto grochowe

 

  • 30 dag suchego żółtego grochu
  • 15 dag cukru
  • 1 dag substancji żelującej agar-agar (można zastąpić żelatyną)

Sposób przygotowania:

Ciasto grochowe
Groch zalać dwoma szklankami wody i gotować pod przykryciem na małym ogniu do momentu, aż zmięknie (około 30 min.) Podczas gotowania dolewać wody, aby groch się nie przypalił

Miękki groch przetrzeć przez sitko, usuwając w ten sposób łuski

Agar-agar (lub żelatynę) zalać 1/5 szklanki wody i gotować przez ok. 1 min.

Groch, uprzednio przetarty, wrzucić do naczynia. Dodać cukier, wymieszać z grochem. Gotować przez chwilę, aż groch z cukrem zgęstnieją (ok. 5 min.)

Gęstną masę grochowo-cukrową wymieszać z substancją żelującą

Tak przygotowane ciasto, rozsmarować w płytkim naczyniu (warstwa powinna mieć ok. 2-3 cm grubości) i pozostawić do ostygnięcia

Schłodzone ciasto włożyć na 1 godz. do lodówki

Po tym czasie, ciasto pokroić, ułożyć na półmisku. Podawać jako deser lub przekąskę

Tagi:

grochowe groch