Sposób przygotowania:
Ciasto grochowe
Groch zalać dwoma szklankami wody i gotować pod przykryciem na małym ogniu do momentu, aż zmięknie (około 30 min.) Podczas gotowania dolewać wody, aby groch się nie przypalił
Miękki groch przetrzeć przez sitko, usuwając w ten sposób łuski
Agar-agar (lub żelatynę) zalać 1/5 szklanki wody i gotować przez ok. 1 min.
Groch, uprzednio przetarty, wrzucić do naczynia. Dodać cukier, wymieszać z grochem. Gotować przez chwilę, aż groch z cukrem zgęstnieją (ok. 5 min.)
Gęstną masę grochowo-cukrową wymieszać z substancją żelującą
Tak przygotowane ciasto, rozsmarować w płytkim naczyniu (warstwa powinna mieć ok. 2-3 cm grubości) i pozostawić do ostygnięcia
Schłodzone ciasto włożyć na 1 godz. do lodówki
Po tym czasie, ciasto pokroić, ułożyć na półmisku. Podawać jako deser lub przekąskę
Miękki groch przetrzeć przez sitko, usuwając w ten sposób łuski
Agar-agar (lub żelatynę) zalać 1/5 szklanki wody i gotować przez ok. 1 min.
Groch, uprzednio przetarty, wrzucić do naczynia. Dodać cukier, wymieszać z grochem. Gotować przez chwilę, aż groch z cukrem zgęstnieją (ok. 5 min.)
Gęstną masę grochowo-cukrową wymieszać z substancją żelującą
Tak przygotowane ciasto, rozsmarować w płytkim naczyniu (warstwa powinna mieć ok. 2-3 cm grubości) i pozostawić do ostygnięcia
Schłodzone ciasto włożyć na 1 godz. do lodówki
Po tym czasie, ciasto pokroić, ułożyć na półmisku. Podawać jako deser lub przekąskę