-AGULINA-

-AGULINA-

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 190]

Ciasto jogurtowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szybkie ciasto do kawki, które nie wymaga użycia miksera. Natomiast do odmierzenia składników wystarczy nam pojemniczek po jogurcie :) Nie chciałam żeby było duże więc zrobiłam na mini formę 16 cm czyli z połowy składników :) Polecam!

Ciasto jogurtowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto jogurtowe

 

  • 95 g jogurtu naturalnego ( pół kubeczka jogurtu 190 g )
  • 1 i 1/2 kubeczka mąki
  • 1 kubeczek cukru
  • 1/2 kubeczka oleju
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka cukru migdałowego
  • 2 jajka M

Sposób przygotowania:

Ciasto jogurtowe
Jogurt wykładamy do naczynia, w którym będziemy przygotowywać ciasto. Pojemniczek po jogurcie myjemy i odmierzamy nim kolejne składniki ciasta. Dodajemy kolejno mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, oba rodzaje cukru, jajka i olej.

Wszystko dokładnie mieszamy ze sobą łyżką. Ciasto wylewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną. Moja forma była średnicy 16 cm. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Po wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto jogurtowe
Składniki do ciasta odmierzamy kubeczkiem po jogurcie.
Ciasto jogurtowe
Wszystko dokładnie mieszamy łyżką do połączenia składników.
Ciasto jogurtowe
Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną.
Ciasto jogurtowe
Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.