Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Sernik makowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sernik na cieśnie ucieranym z wkładką makową. Idealny nie tylko na świąteczny stół ale także na słodki deser na co dzień.

Sernik makowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik makowy

Ciasto

Ser z makiem

Sposób przygotowania:

Sernik makowy
Ciasto: Miękką margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z ciastem. Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

SeroMak: Mak sparzyć i zemleć. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Miękką margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodawać po 1 żółtku.

Na końcu dodać ser, proszek do pieczenia i kaszę mannę.

Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z masą serową.

Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać zmielony mak i starte jabłka- wymieszać. Na wcześniej przygotowane ciasto wyłożyć masę z makiem i jabłkami i przykryć drugą częścią masy serowej.

Piec ok 1 h w temp 180 stopni. 
Sernik makowy
margarynę utrzeć z cukrem , dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Nast wymieszać z ubitymi białkami i wyłożyć do blachy
Sernik makowy
Miękką margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym , dodawać po 1 żółtku . Na końcu dodać ser , proszek do pieczenia i kaszę mannę. Wymieszać z ubitymi białkami
Sernik makowy
Do jednej części sera dodać zmielony mak i starte jabłka- wymieszać.
Sernik makowy
Na ciasto wyłożyć masę z makiem i jabłkami i przykryć drugą częścią masy serowej .