Sposób przygotowania:
Sernik makowy
Ciasto: Miękką margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z ciastem. Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
SeroMak: Mak sparzyć i zemleć. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Miękką margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodawać po 1 żółtku.
Na końcu dodać ser, proszek do pieczenia i kaszę mannę.
Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z masą serową.
Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać zmielony mak i starte jabłka- wymieszać. Na wcześniej przygotowane ciasto wyłożyć masę z makiem i jabłkami i przykryć drugą częścią masy serowej.
Piec ok 1 h w temp 180 stopni.
SeroMak: Mak sparzyć i zemleć. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Miękką margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodawać po 1 żółtku.
Na końcu dodać ser, proszek do pieczenia i kaszę mannę.
Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z masą serową.
Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać zmielony mak i starte jabłka- wymieszać. Na wcześniej przygotowane ciasto wyłożyć masę z makiem i jabłkami i przykryć drugą częścią masy serowej.
Piec ok 1 h w temp 180 stopni.