Sposób przygotowania:
Tort kokosowy (bez mąki)Przygotowanie ciasta
W misce mieszamy cukier, wiórki kokosowe oraz mąkę ziemniaczaną. Dodajemy otartą skórkę z cytryny, jaja, miękkie masło oraz ziarenka z lasek wanilii. Ciasto miksujemy na jednolitą masę. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia. Ciasto dokładnie mieszamy.
Przygotowujemy 2 formy do pieczenia o średnicy 24 cm, które wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do form. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 40-45 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
Przygotowanie kremu
Ubijamy żółtka z cukrem. Stopniowo dodajemy mąkę, nie przerywając mieszania. W garnuszku zagotowujemy mleko z otartą skórką z cytryny. Mleko przelewamy przez sito. Do gorącego mleka stopniowo dodajemy masę z żółtkami. Całość zagotowujemy na małym ogniu, ciągle mieszając. Do kremu dodajemy wiórki kokosowe. Krem gotujemy ok. 2 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Krem odstawiamy do wystygnięcia, po czym schładzamy w lodówce ok. 1 godziny.
Przygotowanie tortu
Upieczone blaty tortu przekładamy schłodzonym kremem. Pozostałym kremem dekorujemy boki i górę tortu. Tort obsypujemy wiórkami kokosowymi.