edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Książka Kucharska: Morelowy zawrót głowy

Ciasto jogurtowe z morelami

  • 20
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Najsmaczniejsze ciasto jogurtowe, jakie dotychczas zdarzyło mi się upiec, i nie wymaga użycia miksera :)

Ciasto jogurtowe z morelami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto jogurtowe z morelami

 

  • WSZYSTKIE SKŁADNIKI MUSZĄ MIEĆ TEMPERATURĘ POKOJOWĄ:
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 jajko
  • skórka otarta z 1 wyszorowanej i sparzonej cytryny
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 400 g jogurtu typu greckiego
  • 330 g mąki pszennej – dałam tortową
  • 1,5 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 dag drobnych moreli
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto jogurtowe z morelami
Morele opłukałam, dokładnie osuszyłam, przekroiłam na pół i usunęłam pestki. Blachę o wymiarach 23x28 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Do jednej miski przesiałam mąkę z sodą. Do drugiej miski wsypałam cukier, wlałam olej i sok z cytryny, dodałam otartą skórkę, wbiłam jajko i połączyłam wszystko przy pomocy trzepaczki. Dodałam jogurt, wymieszałam łyżką. Dosypałam mąkę przesianą z sodą, wymieszałam łyżką tylko, żeby składniki się połączyły – moje ciasto wcale nie było gładkie. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 150 stopni z termo obiegiem. Ciasto przełożyłam do przygotowanej blaszki, wyrównałam powierzchnię i rozłożyłam na niej morele brzuszkami na dół. Piekłam 45 minut. Po wystudzeniu oprószyłam cukrem pudrem.
Ciasto jogurtowe z morelami
Przygotowane morele i kolejność dodawania składników na ciasto.
Ciasto jogurtowe z morelami
Ciasto nie musi a nawet nie powinno być gładkie.
Ciasto jogurtowe z morelami
Ciasto bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika.
Ciasto jogurtowe z morelami
Po wystudzeniu posypałam ciasto cukrem pudrem.

Tagi:

jajko jajka