SUPERPRZEPIS

Ciasto jogurtowo-czereśniowe z patelni bez pieczen

  • 3
  • Di gotuje
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 150
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Ciasto jogurtowo-czereśniowe z patelni bez pieczen

Pyszne ciasto bez użycia piekarnika? Tak. Na patelni wychodzi również niesamowicie delikatne i puszyste!

Składniki:

Ciasto jogurtowo-czereśniowe z patelni bez pieczen

 

  • (Patelnia o średnicy 24 cm)
  • 3 jajka (średnie)
  • 120g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 60 ml oleju
  • 300g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 200g czereśni (waga bez pestek)
  • olej do wysmarowania patelni
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto jogurtowo-czereśniowe z patelni bez pieczen

Czereśnie:

Ciasto jogurtowo-czereśniowe z patelni BezPieczeni
Zamiast czereśni sprawdzą się też onne owoce, np. wiśnie, jabłka.

Czereśnie należy umyć i wydrylować.

Ciasto:

Ciasto jogurtowo-czereśniowe z patelni BezPieczeni
Jeśli pokrywka ma otówr na parę - nalezy go zakleić.

Jajka z cukrami ubić na bardzo puszystą masę.
Nie przerywając ubijania - dodać jogurt, olej i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Na samym końcu do ciasta wmieszać czereśnie.
Masę przełożyć na patelnie (z nieprzywierającym dnem o średnicy 24 m) uprzednio rozgrzaną i delikatnie posmarowaną olejem.
Ciasto odrobinę wyrównać i szczelnie przykryć pokrywką.

Ciasto na patelni:

Ciasto jogurtowo-czereśniowe z patelni BezPieczeni
Ciasto prze przełożeniem na drugą stronę powinno mieć sprężysty wierzch.

Ciasto należy gotować/piec do tzw. "suchego patyczka" - na najmniejszym ogniu przez około 40 minut.
(Czas pieczenia może różnić się o 10 minut mniej/więcej. Zależy to od kuchenki i gazu.)
Po tym czasie ciasto przełożyć na drugą stronę (tak jak omlet) i "podpiec" dodatkowe 10 minut.
Przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.