Sposób przygotowania:
Ciasto jogurtowo-czereśniowe z patelni bez pieczenCzereśnie:

Czereśnie należy umyć i wydrylować.
Ciasto:

Jajka z cukrami ubić na bardzo puszystą masę.
Nie przerywając ubijania - dodać jogurt, olej i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Na samym końcu do ciasta wmieszać czereśnie.
Masę przełożyć na patelnie (z nieprzywierającym dnem o średnicy 24 m) uprzednio rozgrzaną i delikatnie posmarowaną olejem.
Ciasto odrobinę wyrównać i szczelnie przykryć pokrywką.
Ciasto na patelni:

Ciasto należy gotować/piec do tzw. "suchego patyczka" - na najmniejszym ogniu przez około 40 minut.
(Czas pieczenia może różnić się o 10 minut mniej/więcej. Zależy to od kuchenki i gazu.)
Po tym czasie ciasto przełożyć na drugą stronę (tak jak omlet) i "podpiec" dodatkowe 10 minut.
Przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.
Jagodowa
Magdalena88
mocsłodkości