jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Czereśniowa słodka przekąska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 24

To pyszna, szybka przekąska. Najlepiej smakuje zajadana na świeżym powietrzu:). Soczyste owoce, zamknięte w chrupiącym cieście oczywiście największym powodzeniem cieszą się w śród najmłodszych.

Czereśniowa słodka przekąska Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Czereśniowa słodka przekąska

SKŁADNIKI

  • 80 gram serka mascarpone,
  • 1 duże jajko,
  • Około 400 gram czereśni
  • 2 łyżki mąki
  • Cukier puder do podania,
  • Łyżka mleka,
  • Szczypta proszku do pieczenia,
  • 1/5 łyżeczki cynamonu,
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Czereśniowa słodka przekąska

ETAP 1

Czereśniowa, słodka przekąska
Składniki ciasta umieszczamy w garnuszku

Czereśnie myjemy i osuszamy. Z owoców nie usuwamy pestek ani ogonków.
Do garnuszka przekładamy serek, jajko, mleko, proszek do pieczenia oraz mąką. Całość dokładnie miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany.

ETAP 2

Czereśniowa, słodka przekąska
czereśnie maczamy w przygotowanym cieście

Na patelni lub w garnuszku rozgrzewamy olej. Przygotowane czereśnie kolejno maczamy w cieście, a następnie wykładamy na rozgrzany tłuszcz.

ETAP 3

Czereśniowa, słodka przekąska
owoce smażymy do zrumienienia ciasta

Smażymy je do zrumienienia.

ETAP 4

Czereśniowa, słodka przekąska
Na papierowym ręczniku odsączamy z tłuszczu nasze danie

Gotowe wyjmujemy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.