reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Frużelina czereśniowa ze stewią

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Robiłam do tej pory tylko frużelinę truskawkową, tym razem postanowiłam zrobić z czereśni. W zimie do deserów będzie idealna.

Frużelina czereśniowa ze stewią

Składniki:

Frużelina czereśniowa ze stewią

 

 

  • 10 g suszonych liści stewi

 

  • 6 szklanek wody

 

 

 

Sposób przygotowania:

Frużelina czereśniowa ze stewią

stewia

Frużelina czereśniowa ze stewią
do stewi trzeba się przekonać, ma lekko metaliczny smak

Stewię zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy cytrynę pokrojoną w plasterki i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut.

Woda odparuje i ściemnieje- odcedzamy.

czereśnie

Frużelina czereśniowa ze stewią
frużelinę można wykorzystać do ciast czy naleśników

Cytrynę, myjemy, przelewamy wrzątkiem i ścieramy skórkę.
Czereśnie przekładamy do garnka, zalewamy pozostałą wodą, dodajemy skórkę z cytryny i wywar ze stewi.

Gotujemy na małym ogniu około 10 minut. nie mieszamy, jedynie potrząsamy garnkiem.

Czas gotowania zależy od owoców- musicie spróbować czy nie są w środku jeszcze surowe, ale myślę że te 10 minut w zupełności wystarczy.

frużelina

Frużelina czereśniowa ze stewią
mąkę rozpuszczamy w zimnej wodzie i wlewamy do czereśni

Żelatynę mieszamy z wodą- około 1/3 szklanki, odstawiamy do napęcznienia,potem podgrzewamy do rozpuszczenia, ale nie gotujemy

Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody.
Wlewamy rozrobioną mąką ziemniaczaną do gotujących się czereśni i gotujemy kolejną minutkę, żeby mąka straciła swoją surowość.

Wyłączamy.

Dodajemy żelatynę i delikatnie mieszamy do połączenia z kisielem czereśniowym.

Frużelinę przekładamy do wyparzonych słoików, dokładnie zakręcamy i od razu pasteryzujemy w gorącej wodzie 10-15 minut w zależności od słoików.