Sposób przygotowania:
Frużelina czereśniowa ze stewiąstewia
Stewię zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy cytrynę pokrojoną w plasterki i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut.
Woda odparuje i ściemnieje- odcedzamy.
czereśnie
Cytrynę, myjemy, przelewamy wrzątkiem i ścieramy skórkę.
Czereśnie przekładamy do garnka, zalewamy pozostałą wodą, dodajemy skórkę z cytryny i wywar ze stewi.
Gotujemy na małym ogniu około 10 minut. nie mieszamy, jedynie potrząsamy garnkiem.
Czas gotowania zależy od owoców- musicie spróbować czy nie są w środku jeszcze surowe, ale myślę że te 10 minut w zupełności wystarczy.
frużelina
Żelatynę mieszamy z wodą- około 1/3 szklanki, odstawiamy do napęcznienia,potem podgrzewamy do rozpuszczenia, ale nie gotujemy
Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody.
Wlewamy rozrobioną mąką ziemniaczaną do gotujących się czereśni i gotujemy kolejną minutkę, żeby mąka straciła swoją surowość.
Wyłączamy.
Dodajemy żelatynę i delikatnie mieszamy do połączenia z kisielem czereśniowym.
Frużelinę przekładamy do wyparzonych słoików, dokładnie zakręcamy i od razu pasteryzujemy w gorącej wodzie 10-15 minut w zależności od słoików.