peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 226]

Ciasto jogurtowo-malinowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Słodkie ciasto jogurtowe z malinową nutą

Ciasto jogurtowo-malinowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto jogurtowo-malinowe

 

  • 350 ml jogurtu naturalnego
  • 6 łyżek śmietany 12 %
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 aromatu spirytusowego cytrynowego
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 25-30 malin

Sposób przygotowania:

Ciasto jogurtowo-malinowe
Jogurt mieszamy ze śmietaną. Dosypujemy cukry i miksujemy. Cały czas miksując dodajemy jaja i aromat cytrynowy. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Ciasto wykładamy na blachę włożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy uprzednio oczyszczone maliny. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut.
Ciasto jogurtowo-malinowe
Ciasto jogurtowo-malinowe - pyszny letni podwieczorek