SUPERPRZEPIS

Jabłecznik w cieście twarogowym z polewą malinową

  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16
Jabłecznik w cieście twarogowym z polewą malinową Więcej zdjęć (4)

Jabłecznik na miękkim cieście z dodatkiem mielonego twarogu, polany aromatycznym, malinowym lukrem. Jabłecznik wybornie smakuje na ciepło z gałką lodów waniliowych.

Składniki:

Jabłecznik w cieście twarogowym z polewą malinową

 

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 200 g twarogu zmielonego
  • 2 żółtka
  • 5 dużych jabłek

POLEWA:

  • 1/2 szklanki malin
  • 1 łyżka wody
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Jabłecznik w cieście twarogowym z polewą malinową

ETAP 1:

Jabłecznik w cieście twarogowym z polewą malinową
Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na pół i schłodzić.

Mąkę pszenną i krupczatkę wysypać na stolnicę, dodać zimne masło i pozostałe składniki, oprócz jabłek. Posiekać nożem i zagnieść ciasto. Do przygotowania ciasta można użyć malaksera. Ciasto podzielić na pół i schłodzić w lodówce około 30 min.

ETAP 2:

Jabłecznik w cieście twarogowym z polewą malinową
Obrane i pokrojone w grube plasterki jabłka ułożyć na cieście.

Każdą połówkę ciasta rozwałkować na prostokąt o takiej samej wielkości co forma (21×30). Pierwszą część wyłożyć na wysmarowaną masłem formę i ułożyć kawałki jabłek. Jabłka należy obrać i pokroić w kawałki pozbywając się gniazd nasiennych.

ETAP 3:

Jabłecznik w cieście twarogowym z polewą malinową
Warstwę jabłek przykryć rozwałkowanym ciastem.

Przykryć jabłka drugą częścią ciasta, docisnąć i nakłuć go w kilku miejscach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez około 45 minut.

ETAP 4:

Jabłecznik w cieście twarogowym z polewą malinową
Maliny podgrzewać na małym ogniu, aż puszczą sok.

W czasie kiedy piecze się ciasto przygotować polewę malinową. Maliny włożyć do garnuszka, podlać wodą i dusić, aż owoce zaczną się rozpadać. Zdjąć z palnika i przetrzeć przez sitko. Do musu malinowego dodać cukier i dokładnie rozetrzeć. Polewą polać ciasto zaraz po wyciągnięciu z piekarnika. Smacznego.