paulka104

paulka104

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 106]

Ciasto miętusek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Orzeźwiający i lekki deser , delektują się nim dorośli , ale dzieci zasmakowały w tym miętowym smaku . Przepis znalazłam w książce z przepis

Ciasto miętusek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto miętusek

 

  • Biszkopt :
  • 6 jaj
  • 1 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • 1 kisiel cytrynowy (proszek )
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Nadzienie :
  • 1 galaretka jabłkowo - miętowa
  • garść świeżej mięty (może być suszona )
  • 2 śnieżki (proszek)
  • 400 ml mleka
  • 3 łyżki żelatyny
  • + 1 galaretka jabłkowo - miętowa na wierzch ciasta

Sposób przygotowania:

Ciasto miętusek
Białka ubijamy z solą i szczyptą cukru . Gdy będą sztywne dodajemy cukier , mieszamy i stopniowo dodajemy żółtka , mąkę , proszek do pieczenia , kisiel i sok z cytryny . Masę biszkoptową pieczemy w prostokątnej blasze ok. 1/2 godz. w temp. 180 st. Po ostudzeniu dzielimy na dwie części . Nadzienie : miętę zaparzamy w szklance wrzątku przez ok 15 min . Przecedzamy i do naparu dodajemy 1 szkl . wrzątku , dodajemy galaretkę i 2 łyżki żelatyny . Dokładnie mieszamy , aby nie było grudek z galaretki . Pozostawiamy do stężenia . Śnieżki ubijamy z mlekiem . Łączymy z tężejącą galaretką . W osobnym naczyniu przygotowujemy galaretkę wg. przepisu na wierzch ciasta . Układamy : biszkopt - nadzienie miętowe - galaretka . Można dodać delicje do nadzienia.
Ciasto miętusek
Na początku pieczemy biszkopt , gdy będzie zimny przekrawamy na dwie części .
Ciasto miętusek
Potem wykładamy masę miętową , równomiernie rozsmarowywując .
Ciasto miętusek
Na koniec , na wierzch dajemy tężejącą galaretkę jabłkowo miętową .
Ciasto miętusek
Rozkrój ciasta : biszkopt- masa - biszkopt- galaretka .