Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Ciasto milionera

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Doskonałe połączenie ciasta kruchego, masy kajmakowej i czekolady. Są to smaki, które zawsze się udają. Doskonały wypiek na spotkanie rodzinne.

Ciasto milionera

Składniki:

Ciasto milionera

na ciasto

na masę kajmakową

  • 400 g masy kajmakowej

na polewę

  • 200 g czekolady 60%
  • 50 g masła

Sposób przygotowania:

Ciasto milionera
Mąkę i cukier puder przesiewam. Dodaje proszek do pieczenia, masło i żółtka. Zagniatam ciasto. Chłodzę przez dwie godziny. Następnie ciasto wałkuje na wielkość formy do pieczenia. U mnie jest to okrągła forma. Piekę około 30 minut w 180 stopniach. Studzę.

Na wystudzone ciasto smaruję masę kajmakową. Chłodzę w lodówce przez około 30 minut.

Czekoladę łamie na kawałki. Rozpuszczam wraz z masłem nad kąpielą wodna. Polewam zimne ciasto. Ponownie chłodzę w lodówce.