Elisa

Elisa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 73]

Tarta kajmakowo-czekoladowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna i krucha tarta. Bardzo prosta w wykonaniu. Nie potrzeba wielu i skomplikowanych składników na przygotowanie jej.

Tarta kajmakowo-czekoladowa

Składniki:

Tarta kajmakowo-czekoladowa

Składniki na dwie tarty o średnicy około 18 cm

  • Ciasto:
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 12,5 dag margaryny

Masa:

  • 20 dag masy krówkowej o smaku kajmaku
  • 5 dag czekolady mlecznej

Dodatkowo:

  • 5 dag czekolady mlecznej

Sposób przygotowania:

Tarta kajmakowo-czekoladowa
1. Najpierw mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i margarynę dać do miski.

2. Margarynę z tymi składnikami rozetrzeć opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Następnie dodać jajko i zagnieść ciasto.

3. Formę do pieczenia tarty posmarować lekko margaryną i posypać bułką tartą.

4. Ciasto wałkować. Wylepić nim formę do pieczenia tarty. Ciasto nakłuwać jeszcze widelcem.

5. Tartę piec przez około 25 minut w 180 stopniach.

6. Z kolei czekoladę wraz z kajmakiem rozpuścić w kąpieli wodnej. Masą posmarować tartę i odstawić do zastygnięcia.

7. Na koniec czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i posypać nią tartę.

8. Gotowe! Smacznego!