Sposób przygotowania:
Placek na białkach z czekoladą i truskawkamiCzekolada:
Czekoladę należy posiekać na drobne kawałki.
Masa:
Białka o temperaturze pokojowej należy ubić na sztywną pianę.
Składniki suche, czyli: cukier, mąkę oraz proszek do pieczenia ze sobą wymieszać i następnie łyżką połączyć z białkami.
Dodać roztopiony tłuszcz.
Na końcu wmieszać kawałki czekolady.
Całość przełożyć formy.
Truskawki:
Truskawki przeciąć na pół i delikatnie obtoczyć w mące..
Następnie owoce przecięciem do góry ułożyć na wierzchu placka.
Pieczenie i dekoracja:
Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 40 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Ostudzone udekorować polewą z czekolady.
SylaUla
iziona