Ola224444444

Ola224444444

Szef Kuchni
[Przepisów: 18]

Tarta z kajmakiem i bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Mój autorski, arcyprosty przepis. Dla wielbicieli słodkości. Połączenie kajmaku i bitej śmietany jest po prostu genialne.

Tarta z kajmakiem i bitą śmietaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta z kajmakiem i bitą śmietaną

Na ciasto

Na masę

  • puszka kajmaku (510 g)
  • 500 ml śmietany 36%
  • 2 śmietan-fixy
  • łyżka cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Tarta z kajmakiem i bitą śmietaną
Mąkę, cukier i masło posiekać nożem. Następnie dodać jajko i zagnieść ciasto. Włożyć do woreczka śniadaniowego lub zawinąć w folię i wstawić do lodówki na pół godziny.

Po wyjęciu ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 24 cm. Przykryć folią aluminiową i wysypać, np. fasolą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 15 minut, następnie zdjąć folię z fasolą i piec następne 10 minut.

Po ostygnięciu ciasta nałożyć na nie kajmak. Śmietanę ubić ze śmietan-fixami i cukrem waniliowym.

Nanieść na kajmak. Wstawić do lodówki na około godzinę. 
Tarta z kajmakiem i bitą śmietaną
Bardzo ważne jest, aby wyrabiać ciasto długo.
Tarta z kajmakiem i bitą śmietaną
Jeśli ciasta nie uda się w całości przenieść na formę, można je podoklejać.
Tarta z kajmakiem i bitą śmietaną
Tak wygląda gotowe ciasto. Teraz wystarczy wyłożyć kajmak i śmietanę.
Tarta z kajmakiem i bitą śmietaną
Aby urozmaicić smak tarty, do kajmaku można dodać posiekanych orzechów włoskich.

Tagi:

tarta