Sposób przygotowania:
Ciasto na pizze wg Evi.
Rozpuszczamy drożdże w szklance ciepłej wody.
Do mąki dodajemy sól, olej.......mieszamy i dolewamy rozpuszczone drożdże. Dodajemy reszte wody aż ciasto bedzie miękie . Nie powinno kleić sie do rak.
Wilgotna ściereczka przykrywamy ciasto na ok 2 godziny aż podwoi objętość.Wyrośnięte ciasto zagniatamy i zostwiamy do ponownego wyrośnięcia.
Dzielimy przygotowane ciasto na porcje i rozwalkujemy.Przyżadzamy wg gustu .
PS.
1) Długo wyrabiane ciasto jest trudno rozwałkować........kurczy sie , schodzi podczas wałkowania. Na pizze wystarczy więc połaczyć dobrze składniki.
2) Dodając mleko wymieszane z woda brzegi pizzy będa bardziej rumiane po upieczeniu.
3) Nie zużyte ciasto można zamrozic......najlepiej w gotowych porcjach.
Do mąki dodajemy sól, olej.......mieszamy i dolewamy rozpuszczone drożdże. Dodajemy reszte wody aż ciasto bedzie miękie . Nie powinno kleić sie do rak.
Wilgotna ściereczka przykrywamy ciasto na ok 2 godziny aż podwoi objętość.Wyrośnięte ciasto zagniatamy i zostwiamy do ponownego wyrośnięcia.
Dzielimy przygotowane ciasto na porcje i rozwalkujemy.Przyżadzamy wg gustu .
PS.
1) Długo wyrabiane ciasto jest trudno rozwałkować........kurczy sie , schodzi podczas wałkowania. Na pizze wystarczy więc połaczyć dobrze składniki.
2) Dodając mleko wymieszane z woda brzegi pizzy będa bardziej rumiane po upieczeniu.
3) Nie zużyte ciasto można zamrozic......najlepiej w gotowych porcjach.
tokijka
w przyszłości problemu jak "jak ugotować żurek"......BRAVA!
Pyza
Bardzo mi się podobają zdjęcia, które dodajesz do przepisów - też czasami stosuję kolaż.
Evi
Drożdży wystarczy naprawde niewiele.W przeciwnym razie ich smak przebija w gotowej pizcie. Ja kupuje kostki drożdży pakowane po 25 g i zużywam wszystko aby nie zostawiać resztek w lodówce .
Dziekuje za komplement co do zdjęć.Zrobiłam ich wiecej bo myślałam że będzie je można dodać pod przepisem. Nie ma takiej funkcji wiec "skleilam" je razem :-)
caroline1983
bambi
Sympatycznie ,mnie zaskoczylas,ta pizza....:)