Evi

Evi

Starszy Kucharz
[Przepisów: 38]

Ciasto na pizze wg Evi.

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Mąka, drożdże...i cierpliwość....to najlepsze skladniki.

Ciasto na pizze wg Evi.

Składniki:

Ciasto na pizze wg Evi.

 

Sposób przygotowania:

Ciasto na pizze wg Evi.
Rozpuszczamy drożdże w szklance ciepłej wody.

Do mąki dodajemy sól, olej.......mieszamy i dolewamy rozpuszczone drożdże. Dodajemy reszte wody aż ciasto bedzie miękie . Nie powinno kleić sie do rak.

Wilgotna ściereczka przykrywamy ciasto na ok 2 godziny aż podwoi objętość.Wyrośnięte ciasto zagniatamy i zostwiamy do ponownego wyrośnięcia.

Dzielimy przygotowane ciasto na porcje i rozwalkujemy.Przyżadzamy wg gustu .

PS.

1) Długo wyrabiane ciasto jest trudno rozwałkować........kurczy sie , schodzi podczas wałkowania. Na pizze wystarczy więc połaczyć dobrze składniki.

2) Dodając mleko wymieszane z woda brzegi pizzy będa bardziej rumiane po upieczeniu.

3) Nie zużyte ciasto można zamrozic......najlepiej w gotowych porcjach.