edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 986]

Ciasto z truskawkami dla diabetyków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto z pełnoziarnistej orkiszowej mąki z dodatkiem ksylitolu zamiast cukru. Użyłam do niego truskawek, ale z powodzeniem można je zastąpić innymi sezonowymi owocami.

Ciasto z truskawkami dla diabetyków

Składniki:

Ciasto z truskawkami dla diabetyków

 

  • 2 duże jajka
  • 5 dag ksylitolu
  • 8 dag mąki orkiszowej pełnoziarnistej ( ok. 3/4 szklanki)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka domowego aromatu cytrynowego
  • 2,5 łyżki oleju o neutralnym smaku
  • 20 dag truskawek

Sposób przygotowania:

Ciasto z truskawkami dla diabetyków

1.

Ciasto z truskawkami dla diabetyków
Do całych jajek dodać ksylitol i ubić na jasną masę.

Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Truskawki opłukać, dokładnie osączyć i oderwać szypułki. Większe owoce pokroić na 2-4 części. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
Jajka ubić z ksylitolem na jasną pianę.

2.

Ciasto z truskawkami dla diabetyków
Masę jajeczną wymieszać z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia.

Dodać mąkę z proszkiem, wymieszać na małych obrotach.

3.

Ciasto z truskawkami dla diabetyków
Na koniec dodać olej i ponownie wymieszać.

Dolać olej i aromat cytrynowy, ponownie wymieszać.

4.

Ciasto z truskawkami dla diabetyków
Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Masę przelać do przygotowanej tortownicy.

5.

Ciasto z truskawkami dla diabetyków
Na wierzchu ciasta rozłożyć truskawki.

Na wierzchu rozłożyć truskawki. od razu wstawić do nagrzanego piekarnika.

6.

Ciasto z truskawkami dla diabetyków
Ciasto po wystudzeniu można oprószyć zmielonym ksylitolem.

Piec przez około 35 minut, do suchego patyczka.