Sposób przygotowania:
Ciasto z truskawkami, ricottą i migdałamiPrzygotowanie ciasta
Jaja miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy ricottę oraz ziarna z laski wanilii. Ciasto mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy.
Przygotowanie truskawek
Umyte, oczyszczone i osuszone truskawki kroimy na mniejsze kawałki.
Truskawki obtaczamy w 2-3 łyżkach mąki. Truskawki dodajemy do ciasta, które delikatnie mieszamy.
Pieczenie ciasta
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni.
Podłużną formę do pieczenia o wymiarach 23x10 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto wykładamy do formy, wyrównujemy wierzch ciasta oraz dekorujemy płatkami migdałowymi. Na koniec oprószamy 2 łyżkami cukru trzcinowego.
Ciasto pieczemy ok. 35-40 minut.
Dekoracja ciasta
Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia na kratce.
Ciasto możemy oprószyć cukrem pudrem.