SUPERPRZEPIS

Puszyste ciasto z truskawkami

  • Alex_M
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14
Puszyste ciasto z truskawkami Więcej zdjęć (5)

Puszyste i lekkie jak chmurka ciasto z truskawkami. Upieczcie je koniecznie do popołudniowej herbatki dla gości. Zaskoczył mnie dodatek wody, nigdy nie piekłam podobnego ciasta, musiałam wypróbować!

Składniki:

Puszyste ciasto z truskawkami

 

Sposób przygotowania:

Puszyste ciasto z truskawkami
Truskawki umyć, osuszyć i usunąć szypułki. Pokroić na pół lub w plastry, w zależności od wielkości owoców.

Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno. Wsypywać partiami cukier, dokładnie miksować aż piana będzie bardzo gęsta i lśniąca, a cukier się rozpuści. Następnie dodawać po jednym żółtku, po każdym dokładnie zmiksować. Na koniec wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wlać olej z wodą i na najmniejszych obrotach miksera wymieszać całość. Ciasto wlać do formy (25 cm średnicy) wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać.

Na wierzchu ułożyć przygotowane wcześniej owoce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50-55 minut. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Wystudzić na kratce.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem
Puszyste ciasto z truskawkami
białka oddzielić od żółtek. białka ubić na sztywno
Puszyste ciasto z truskawkami
ubite białka usztywnić cukrem, dodać kolejno żółtka
Puszyste ciasto z truskawkami
dodać wszystkie pozostałe składniki i delikatnie wymieszać
Puszyste ciasto z truskawkami
ciasto wylać do formy, ułożyć na wierzchu truskawki

Tagi:

jajko jajka