Sposób przygotowania:
Puszyste ciasto z truskawkami
Truskawki umyć, osuszyć i usunąć szypułki. Pokroić na pół lub w plastry, w zależności od wielkości owoców.
Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno. Wsypywać partiami cukier, dokładnie miksować aż piana będzie bardzo gęsta i lśniąca, a cukier się rozpuści. Następnie dodawać po jednym żółtku, po każdym dokładnie zmiksować. Na koniec wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wlać olej z wodą i na najmniejszych obrotach miksera wymieszać całość. Ciasto wlać do formy (25 cm średnicy) wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać.
Na wierzchu ułożyć przygotowane wcześniej owoce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50-55 minut. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Wystudzić na kratce.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem
Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno. Wsypywać partiami cukier, dokładnie miksować aż piana będzie bardzo gęsta i lśniąca, a cukier się rozpuści. Następnie dodawać po jednym żółtku, po każdym dokładnie zmiksować. Na koniec wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wlać olej z wodą i na najmniejszych obrotach miksera wymieszać całość. Ciasto wlać do formy (25 cm średnicy) wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać.
Na wierzchu ułożyć przygotowane wcześniej owoce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50-55 minut. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Wystudzić na kratce.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem