SUPERPRZEPIS

Tartaletki z nerkowcem na spodzie z moreli

  • Gobusiaa
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 240
         
ocena: 4/5 głosów: 3
Tartaletki z nerkowcem na spodzie z moreli

Deser idealny dla dbających o linię. Nie zawiera glutenu, wolny od laktozy a mimo to pyszny i słodki.
Gwarantuje, że zaskakuje nawet dzieciakom.
Chcesz zaskoczyć znajomych i udowodnić, że desery dot nie muszą być " nijakie", zrób tartaletki!

Składniki:

Tartaletki z nerkowcem na spodzie z moreli

Spód

  • 200 g suszonych moreli
  • 50 g mąki kokosowej lub zmielonych wiórków kokosowych

Masa

  • 200 g nerkowców (+ sok z 1 limonki lubcytryny)
  • 40g ksylitolu, erytrolu lub ew. cukru
  • 150 ml śmietanki kokosowej (gęsta część mleka kokosowego)
  • sok z 1/2 limonki
  • świeża melisa ( szklanka posiekanych lisci)
  • 1-2 łyżki mąki kokosowej, gdyby masa była zbyt rzadka

Dodatki

  • Liście świeżej melisy
  • Nasiona chia
  • Morele suszone lub świeże.

Sposób przygotowania:

Tartaletki z nerkowcem na spodzie z moreli

Ciasto na spód

Tartaletki z nerkowcem na spodzie z moreli
Jeśli morele są mocno suche, warto je wcześniej namoczyć lub dodać kawałek świeżej moreli.

Morele blendujemy aż do uzyskania jednolitej masy. Stopniowo dodajemy mąkę kokosową i zagniatamy „ciasto”.

Masa

Tartaletki z nerkowcem na spodzie z moreli
Niewiele składników, a efekt oszałamiający.

Nerkowca zalewamy 2 litrami zimnej wody. Dodajemy sok z limonki i odstawiamy na noc do lodówki.

Następnego dnia odcedzamy, dodajemy słodzik, mleko kokosowe, sok z limonki oraz melisę i dokładnie mielimy blenderem.

Wstawiamy do lodówki. Jeśli masa jest zbyt lejąca dodajemy 1 lub 2 łyżki mąki kokosowej.

Podanie

Równomiernie wylepiamy formę do tarty ciastem z moreli . Masę z nerkowców wyjmujemy z lodówki i przekładamy na spód.

Wyrównujemy powierzchnię i dekorujemy u mnie chia i morele z listkami melisy. Schładzamy.