Sposób przygotowania:
Ciasto z truskawkami bez pieczenia
Oczyszczone i umyte truskawki przekładamy do rondla, zasypujemy cukrem i podgrzewamy na małym ogniu. Miksujemy za pomocą blendera, truskawki gotujemy do momentu zagotowania, zdejmujemy z ognia. Wsypujemy suchą galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia się galaretki, ostawiamy do stężenia.
3 szklanki mleka gotujemy z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. Pozostałą szklankę mleka mieszamy z mąką krupczatką, wlewamy do gotującego się mleka, gotujemy budyń.
Dno formy (25x40) wykładamy herbatnikami, wylewamy gorący budyń, układamy kolejna warstwę herbatników i pozostawiamy do ostygnięcia.
Wylewamy tężejący mus truskawkowy i układamy kolejną warstwę herbatników. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixami. Wykładamy na herbatniki i posypujemy startą czekoladą. Wstawiamy do lodówki .
3 szklanki mleka gotujemy z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. Pozostałą szklankę mleka mieszamy z mąką krupczatką, wlewamy do gotującego się mleka, gotujemy budyń.
Dno formy (25x40) wykładamy herbatnikami, wylewamy gorący budyń, układamy kolejna warstwę herbatników i pozostawiamy do ostygnięcia.
Wylewamy tężejący mus truskawkowy i układamy kolejną warstwę herbatników. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixami. Wykładamy na herbatniki i posypujemy startą czekoladą. Wstawiamy do lodówki .
BozenaMatuszczyk
kalia