WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1133]

Ciasto ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Proste ucierane ciasto bardzo puszyste, wilgotne, dobrze wyrasta idealne do wszystkich owoców sezonowych lub mrożonych.

Ciasto ze śliwkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto ze śliwkami

 

  • 8 jajek
  • ok. 2szkl. cukru
  • ok. 3,5szkl mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5szkl. oleju
  • śliwki świeże
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Ciasto ze śliwkami

ETAP 1:

Jajka i olej ogrzać do temperatury pokojowej. Jajka wbić do miski. Wsypać cukier i ucierać aż uzyskamy jasny puszysty krem. Dalej ucierając wlać powoli do masy jajecznej olej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia a następnie partiami dodawać do masy jajecznej z olejem i mieszać po dodaniu każdej porcji.

Ciasto przelać do dużej blaszki o wymiarach ok. 26x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. W ciasto poutykać śliwki podzielone na połówki wcześniej umyte osuszone i pozbawione pestek.

Ciasto piec ok. godziny w 180 stopniach.

Po upieczeniu wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.

Ciasto ze śliwkami
kawałek ciasta ze śliwkami na talerzyku.
Ciasto ze śliwkami
Ciasto ucierane przelane na blaszkę wyłożoną papierem
Ciasto ze śliwkami
Ciasto ucierane w trakcie wyrabiania mikserem