2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Książka Kucharska: Ciasta ze śliwkami

Maślane ciasto śliwkowe

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Obłędnie pyszne i mięciutkie ciasto na weekend ze śliwkami, z przepisem poradzi sobie każdy, a smak rewelacyjny, ciasto warte wypróbowania!

Maślane ciasto śliwkowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Maślane ciasto śliwkowe

 

  • 25 dag miękkiego masła 82%
  • 4 wiejskie jajka
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 150 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego ze skórką cytrynową
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 dużych śliwek
  • 1 łyżka cukru pudru do oprószenia
  • Szczypta cynamonu do oprószenia

Sposób przygotowania:

Maślane ciasto śliwkowe

ETAP 1:

Maślane ciasto śliwkowe
miękkie masło ucieramy na puch nalezy pamiętać aby składniki miały jednakową temperaturę

Gwarancją udanego ciasta jest to aby skladniki miały jednakową temperaturę więc masło i śmietanę wyjmujemy z lodówki minimum godzinę przed pieczeniem,

W misce umieszczamy masło, wsypujemy obydwa rodzaje cukru miksujemy do uzyskania białej gęstej masy. Dodajemy po jednym jajku cały czas miksując, na sam koniec dokładamy śmietanę.

ETAP 2:

Maślane ciasto śliwkowe
wsypyjemy resztę składników dokładnie miksujemy

Następnie zmiejszajac obroty miksera wsypujemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem.

ETAP 3:

Maślane ciasto śliwkowe
na wierzch ciasta wykładamy śliwki skórką do dołu pieczemy

Ciasto wykładamy do natłuszczonej formy o srednicy 26 cm wygładzamy łyżką, na wierzchu rzkładamy połówki śliwek, skórką do dołu.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*c przez 50 minut.
Smacznego!