Sposób przygotowania:
Maślane ciasto śliwkoweETAP 1:
Gwarancją udanego ciasta jest to aby skladniki miały jednakową temperaturę więc masło i śmietanę wyjmujemy z lodówki minimum godzinę przed pieczeniem,
W misce umieszczamy masło, wsypujemy obydwa rodzaje cukru miksujemy do uzyskania białej gęstej masy. Dodajemy po jednym jajku cały czas miksując, na sam koniec dokładamy śmietanę.
ETAP 2:
Następnie zmiejszajac obroty miksera wsypujemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem.
ETAP 3:
Ciasto wykładamy do natłuszczonej formy o srednicy 26 cm wygładzamy łyżką, na wierzchu rzkładamy połówki śliwek, skórką do dołu.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*c przez 50 minut.
Smacznego!
SylaUla
cherry
2milutka