Sposób przygotowania:
Jagodowy sernik na zimnoETAP 1:
Spód: Biszkopty układam na spód tortownicy o średnicy 24cm.
Jagody myję i miksuję blenderem.
Masa serowo-jagodowa:
Żelatynę zalewam 3 łyżkami mleka, zostawiam do napęcznienia, podgrzewam resztę mleka, przekładam żelatynę, dokładnie mieszam i studzę. Twaróg mielę 3-krotnie maszynką do mielenia, miksuję mikserem, dodaję cukier, cukier wanilinowy, jagody i mieszam mikserem. Następnie dodaję zahartowaną żelatynę. Całość dokładnie mieszam, przekładam do tortownicy na biszkopty i wstawiam do lodówki na około 2 godziny.
Masa jogurtowa:
Żelatynę zalewam 2 łyżkami mleka, pozostawiam do napęcznienia, następnie podgrzewam resztę mleka, przekładam żelatynę, dokładnie mieszam i wystudzę. Jogurt naturalny dokładnie mieszam z cukrem pudrem, dodaję wystudzoną żelatynę i całość ponownie dokładnie mieszam. Następnie wylać na masę serowo-jagodową i ponownie wstawiam do lodówki na około 30 minut.
Dekoracja:
Wierzch sernika jagodowego dekoruję jagodami i listkami mięty.
SylaUla
cherry