EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 277]

Jagodowy sernik na zimno

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
  • KALORIE: 340
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Sernik bez pieczenia przygotowany na delikatnych biszkoptach, z delikatną masą serową o smaku leśnych jagód oraz masą z jogurtu naturalnego to świetna propozycja chłodnego deseru na spotkania przy kawie z najbliższymi

Jagodowy sernik na zimno Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Jagodowy sernik na zimno

 

  • Spód:
  • 110g okrągłych biszkoptów

 

  • Masa serowo-jagodowa:
  • 920g twarogu półtłustego bez laktozy
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 16g cukru wanilinowego
  • 4 łyżki żelatyny
  • 7 łyżek mleka
  • 200g jagód

 

  • Masa jogurtowa:
  • 350g jogurtu naturalnego bez laktozy
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki mleka

 

  • Dekoracja:
  • 80g jagód
  • listki mięty

Sposób przygotowania:

Jagodowy sernik na zimno

ETAP 1:

Spód: Biszkopty układam na spód tortownicy o średnicy 24cm.

Jagody myję i miksuję blenderem.

Masa serowo-jagodowa:
Żelatynę zalewam 3 łyżkami mleka, zostawiam do napęcznienia, podgrzewam resztę mleka, przekładam żelatynę, dokładnie mieszam i studzę. Twaróg mielę 3-krotnie maszynką do mielenia, miksuję mikserem, dodaję cukier, cukier wanilinowy, jagody i mieszam mikserem. Następnie dodaję zahartowaną żelatynę. Całość dokładnie mieszam, przekładam do tortownicy na biszkopty i wstawiam do lodówki na około 2 godziny.

Masa jogurtowa:
Żelatynę zalewam 2 łyżkami mleka, pozostawiam do napęcznienia, następnie podgrzewam resztę mleka, przekładam żelatynę, dokładnie mieszam i wystudzę. Jogurt naturalny dokładnie mieszam z cukrem pudrem, dodaję wystudzoną żelatynę i całość ponownie dokładnie mieszam. Następnie wylać na masę serowo-jagodową i ponownie wstawiam do lodówki na około 30 minut.

Dekoracja:
Wierzch sernika jagodowego dekoruję jagodami i listkami mięty.

Jagodowy sernik na zimno
sernik jagodowy na biszkoptach bez pieczenia