Sposób przygotowania:
Szarlotka z budyniemETAP 1:
Mąkę tortową i ziemniaczaną, cukier puder i proszek do pieczenia wsypać do dużej miski. Dodać pokrojona na kawałki zimną margarynę. Wbić jajko i zagnieść dość szybko ciasto.
Ciasto podzielić na dwie połówki (jedną trochę większą od drugiej) i schować do zamrażalki na kilka godzin. Kwadratową blaszkę o wymiarach ok. 26x26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno zetrzeć na tarce większą część ciasta. Ugnieść palcami.
Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Do jabłek wsypać 2 łyżki cukru, kaszę manną i kisiel i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na ciasto.
Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu zmniejszając ilość mleka do 3/4 l. Gorący budyń wyłożyć na jabłka.
Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta. Szarlotkę piec ok. godziny w 180 stopniach. Po upieczeniu wystudzić. Najlepiej schłodzić przez noc w lodówce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.