WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1710]

Szarlotka z budyniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjna szarlotka na półkruchym cieście z tartymi jabłkami z dodatkiem kisielu i kaszy manny oraz z budyniem.

Szarlotka z budyniem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka z budyniem

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka z budyniem

ETAP 1:

Mąkę tortową i ziemniaczaną, cukier puder i proszek do pieczenia wsypać do dużej miski. Dodać pokrojona na kawałki zimną margarynę. Wbić jajko i zagnieść dość szybko ciasto.

Ciasto podzielić na dwie połówki (jedną trochę większą od drugiej) i schować do zamrażalki na kilka godzin. Kwadratową blaszkę o wymiarach ok. 26x26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno zetrzeć na tarce większą część ciasta. Ugnieść palcami.

Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Do jabłek wsypać 2 łyżki cukru, kaszę manną i kisiel i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na ciasto.

Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu zmniejszając ilość mleka do 3/4 l. Gorący budyń wyłożyć na jabłka.

Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta. Szarlotkę piec ok. godziny w 180 stopniach. Po upieczeniu wystudzić. Najlepiej schłodzić przez noc w lodówce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Szarlotka z budyniem
Szarlotka z budyniem po upieczeniu w piekarniku
Szarlotka z budyniem
Szalotka z budyniem po przygotowaniu przed upieczeniem
Szarlotka z budyniem
Gorący budyń wyłożony na warstwę z jabłek.
Szarlotka z budyniem
Jabłka wymieszane z kisielem, kaszą i cukrem wyłożone na ciasto