grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Książka Kucharska: Ciasta ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami i jogurtem, bez masła

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepyszne ciasto ze śliwkami z dodatkiem jogurtu naturalnego, bez użycia masła jest bardzo wilgotne i niesamowicie pachnące.

Ciasto ze śliwkami i jogurtem, bez masła

Składniki:

Ciasto ze śliwkami i jogurtem, bez masła

 

Sposób przygotowania:

Ciasto ze śliwkami i jogurtem, bez masła

Przygotowanie ciasta

Ciasto ze śliwkami i jogurtem, bez masła
Jogurt naturalny możemy zastąpić np. kefirem.

Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od pokrojenia śliwek na małe kawałki.

W misce mieszamy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodajemy cukier trzcinowy, jogurt oraz roztrzepana jajka. Całość dokładnie mieszamy.

Na koniec do ciasta dodajemy śliwki. Ciasto delikatnie mieszamy.

Pieczenie ciasta

Ciasto ze śliwkami i jogurtem, bez masła
Ciasto pieczemy do tzw. suchego patyczka.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
Formę do pieczenia o wymiarach 23x10 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy.
Ciasto pieczemy ok. 50-60 minut.
Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia, po czym posypujemy cukrem pudrem.