Sposób przygotowania:
Porzeczkowy kopiec kretaETAP 1:
Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta muszą mieć temp pokojową.
Jajka wbić do misy miksera, wsypać cukier i cukier z wanilią ubić na puszystą jasną masę.
Mąkę tortową wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia oraz kakao, przesiać przez sito, aby dobrze spulchnić, cały czas ubijając na najniższych obrotach miksera wsypywać suchą mieszankę na przemian wlewać olej oraz mleko, aż do połączenia.
ETAP 2:
Tak przygotowane ciasto wylać do wyłożonej papierem tortownicy (samo dno) Piec w 175*c przez około 50 minut lub do suchego patyczka
ETAP 3:
Po upieczeniu ciasto wystudzić , ściąć wierzch około 2 cm i łyżką zrobić wgłębienie tak, aby brzegi i spód zostały nietknięte.
Okruchy z wyciętego ciasta zostawić i pokruszyć w rękach drobniutko.
ETAP 4:
Masa:
½ szklanki porzeczek rozgnieść na mus, resztę zostawić w całości.
Dobrze schłodzoną kremówkę, połączyć z serkiem mascarpone, ubić na puszysty krem w trakcie dodając puder i rozgniecione porzeczki, zmiksować dokładnie, pod koniec dodać porzeczki w całości oraz starta czekoladę, wymieszać delikatnie łyżką.
Poncz:
Składniki ponczu wymieszać ze sobą, nasączyć ciasto, w powstałe wgłębienie nałożyć krem, uformować na kształt kopca, posypać zostawionymi okruchami ciasta, lekko dociskając je do kremu, włożyć do lodówki, chłodzić minimum 2 godziny lub najlepiej całą noc.
Słodkich wypieków !
SylaUla
2milutka
dziękuję :)