Sposób przygotowania:
Kokosowo-jagodowe ciasto
Całe jajka ubić z cukrem do białości, następnie dodać szczyptę soli oraz przesiane kakao wymieszane z maka i proszkiem do pieczenia, delikatnie wszystko wymieszać na koniec dodać olej.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy( 22 cm na 33 cm), piec w temp. 180st około 25-30 minut do suchego patyczka.
W 100 ml wody wymieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz jajkami, mleko kokosowe zagotować z cukrem i do gotującego się mleka wlać mieszankę mąki i jajek, mieszając zagotować do zgęstnienia.
Do gorącego budyniu kokosowego dodać wiórki i wymieszać, odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć na krem w trakcie ucierania dodawać do niego porcjami zimny budyń.
Gotowy krem kokosowy podzielić na cztery części.
Upieczone ciasto po wystudzeniu wyjąć z formy i przeciąć na dwa blaty następnie oba przeciąć na środku po długości ( mamy otrzymać cztery prostokątne blaty ciasta). Naparem z kawy nasączyć wszystkie blaty ciasta i jeden ułożyć na dnie formy, posmarować połową dżemu i jedną częścią kremu, przykryć drugim blatem i posmarować go kremem który obficie posypać jagodami, przykryć kolejnym ciastem, a na nim rozsmarować pozostały dżem i trzecią część kremu.
Ostatni blat ciasta posmarować po wierzchu kremem i posypać jagodami, odstawić do lodówki najlepiej na cała noc.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy( 22 cm na 33 cm), piec w temp. 180st około 25-30 minut do suchego patyczka.
W 100 ml wody wymieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz jajkami, mleko kokosowe zagotować z cukrem i do gotującego się mleka wlać mieszankę mąki i jajek, mieszając zagotować do zgęstnienia.
Do gorącego budyniu kokosowego dodać wiórki i wymieszać, odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć na krem w trakcie ucierania dodawać do niego porcjami zimny budyń.
Gotowy krem kokosowy podzielić na cztery części.
Upieczone ciasto po wystudzeniu wyjąć z formy i przeciąć na dwa blaty następnie oba przeciąć na środku po długości ( mamy otrzymać cztery prostokątne blaty ciasta). Naparem z kawy nasączyć wszystkie blaty ciasta i jeden ułożyć na dnie formy, posmarować połową dżemu i jedną częścią kremu, przykryć drugim blatem i posmarować go kremem który obficie posypać jagodami, przykryć kolejnym ciastem, a na nim rozsmarować pozostały dżem i trzecią część kremu.
Ostatni blat ciasta posmarować po wierzchu kremem i posypać jagodami, odstawić do lodówki najlepiej na cała noc.
SylaUla
niezły kąsek