iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Kokosowo-jagodowe ciasto

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

W tej chwili w lesie rosną jagody i grzechem było by nie zrobienie z nimi pysznego ciasta, polecam taki słodki przekładaniec.

Kokosowo-jagodowe ciasto Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kokosowo-jagodowe ciasto

ciasto:

  • 6 jajek
  • 6 łyżek kakao
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek oleju
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem:

dodatkowo:

  • 1/2 słoika kwaskowego dżemu u mnie agrestowy
  • świeże jagody

Sposób przygotowania:

Kokosowo-jagodowe ciasto
Całe jajka ubić z cukrem do białości, następnie dodać szczyptę soli oraz przesiane kakao wymieszane z maka i proszkiem do pieczenia, delikatnie wszystko wymieszać na koniec dodać olej.

Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy( 22 cm na 33 cm), piec w temp. 180st około 25-30 minut do suchego patyczka.

W 100 ml wody wymieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz jajkami, mleko kokosowe zagotować z cukrem i do gotującego się mleka wlać mieszankę mąki i jajek, mieszając zagotować do zgęstnienia.

Do gorącego budyniu kokosowego dodać wiórki i wymieszać, odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć na krem w trakcie ucierania dodawać do niego porcjami zimny budyń.

Gotowy krem kokosowy podzielić na cztery części.

Upieczone ciasto po wystudzeniu wyjąć z formy i przeciąć na dwa blaty następnie oba przeciąć na środku po długości ( mamy otrzymać cztery prostokątne blaty ciasta). Naparem z kawy nasączyć wszystkie blaty ciasta i jeden ułożyć na dnie formy, posmarować połową dżemu i jedną częścią kremu, przykryć drugim blatem i posmarować go kremem który obficie posypać jagodami, przykryć kolejnym ciastem, a na nim rozsmarować pozostały dżem i trzecią część kremu.

Ostatni blat ciasta posmarować po wierzchu kremem i posypać jagodami, odstawić do lodówki najlepiej na cała noc.
Kokosowo-jagodowe ciasto

Tagi:

ciasta owoce krem