jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Ciasto porzeczkowo- chałwowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Dodatek czarnej porzeczki idealnie przełamuje słodycz masy chałwiowej i uzupełnia paletę smaków. Do tego wilgotne, kakaowe biszkopty i otrzymujemy ciasto od którego trudno się oderwać.

Ciasto porzeczkowo- chałwowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto porzeczkowo- chałwowe

BISZKOPT CIEMNY (25x 36 cm)

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru,
  • 1,5 łyżki mąki,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • 1,5 łyżki kakao,
  • 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Szczypta sody,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 szczypta soli

Porzeczkowa konfitura

  • 800 gram czarnej porzeczki,
  • Ok 5 -6 łyżek cukru

Masa chałwiowa

  • 2 kostki masła (po 200 gram),
  • 400 gram chałwy waniliowej,
  • 2 cukry waniliowe,
  • 0,6 l mleka,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 4 żółtka,
  • 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej

Kawa do pączowania:

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej dobrej jakości,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1/3 szklanki wody,
  • 1 kieliszek spirytusu

Sposób przygotowania:

Ciasto porzeczkowo- chałwowe

ETAP 1

Ciasto porzeczkowo- chałwiowe
Upieczone biszkopty pozostawiamy do ostygnięcia

BISZKOPT: W misce mieszamy sypkie składniki: mąkę, kakao, bułkę tartą, sodę i proszek do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych dokładamy stopniowo cukier, a następnie żółtka. Do puszystej masy dokładamy przygotowane sypkie składniki oraz wlewamy olej. Całość delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy około 20 minut w 180˚C. Gotowy biszkopt studzimy.

Do przygotowania tego ciasta należy upiec dwa takie biszkopty.

ETAP 2

Ciasto porzeczkowo- chałwiowe
porzeczkę wraz z cukrem stawiamy na ogniu

KONFITURA: Porzeczki przepłukujemy i osuszamy. Tak przygotowane stawiamy na gazie. Dodajemy do nich cukier i gotujemy na wolnym. Gdy owoce zmiękną i puszcza sok odkładamy 0,5 szklanki takiej porzeczki, a pozostałą część gotujemy do zredukowania płynu. Gotowa porzeczka powinna mieć konsystencję konfitury. Tak przygotowaną studzimy.

Odłożoną porcję owoców wykorzystamy do dekoracji.

ETAP 3

Ciasto porzeczkowo- chałwiowe
Przygotowany budyń odstawiamy, by ostygł

BUDYŃ: Połowę mleka zagotowujemy. W drugiej połowie rozpuszczamy budyń, mąkę oraz żółtka. Gotujące mleko zalewamy przygotowaną mieszaniną. Całość zagotowujemy, tak by powstał budyń. Ugotowany budyń studzimy.

ETAP 4

Ciasto porzeczkowo- chałwiowe
Pokruszona chałwę dodajemy do masy budyniowej

Masło ucieramy z dodatkiem cukru waniliowego. Do utartego dodajemy stopniowo ostudzony budyń. Na koniec do masy dodajemy rozkruszoną chałwę. Całość dokładnie miksujemy. Gotową masę według uznania możemy na koniec dosłodzić cukrem pudrem. Według mnie jednak chałwa wystarczająco nadaje jej słodkości

ETAP 5

Ciasto porzeczkowo- chałwiowe
Przystępujemy do składania naszego ciasta

KAWA DO PĄCZOWANIA: W przegotowanej wodzie rozpuszczamy kawę. Słodzimy ją i studzimy. Przestudzoną łączymy z alkoholem.
PRZEKŁADANIE:
Mając przygotowane biszkopty, masę oraz porzeczkową konfiturę przystępujemy do składania ciasta. Kolejno wykładamy biszkopt (pączujemy), połowę konfitury, 2/3 masy chałwiowej, biszkopt (pączujemy), drugą połowę konfitury i na koniec pozostałą masę. Na wierzchu ciasta (na masie) wykonujemy ozdobne wzorki za pomocą specjalnej formy lub po prostu widelcem. Tak przygotowane ciasto schładzamy.
DEKORACJA: Odłożoną pół szklanki porzeczki przecieramy przez gęste sito, by pozbyć się pestek i skórek. Otrzymany mus podgrzewamy. Dodajemy do niego 1 łyżeczkę truskawkowej galaretki (lub innej). Gdy ta się rozpuści całość zdejmujemy z ognia i studzimy. Ostudzonym musem polewamy nasze ciasto, wykonując ozdobne wzory na masie chałwiowej. Całość ponownie schładzamy, my dekoracja zastygła. GOTOWE:).