grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Kokosowa tarta z kremem czekoladowym i owocami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tarta na bazie ciasteczek i oleju kokosowego z aksamitnym kremem czekoladowym, udekorowana owocami jest smacznym, letnim deserem, idealnym w czasie upałów, ponieważ nie wymaga pieczenia.

Kokosowa tarta z kremem czekoladowym i owocami

Składniki:

Kokosowa tarta z kremem czekoladowym i owocami

Tarta

  • 200 g ciasteczek
  • 70 g oleju kokosowego

Krem czekoladowy

Dekoracja

Sposób przygotowania:

Kokosowa tarta z kremem czekoladowym i owocami

Przygotowanie tarty

Kokosowa tarta z kremem czekoladowym i owocami
Olej kokosowy możemy zastąpić masłem w takiej samej proporcji.

Przygotowanie tarty rozpoczynamy od rozdrobnienia ciasteczek na piasek.

W misce mieszamy ciasteczka z rozpuszczonym olejem kokosowym.

Ciasteczka wykładamy do formy o średnicy 10 x 35 cm, dokładnie wyrównując wierzch tarty i wciskając ciasteczka w dno.

Tartę schładzamy w lodówce ok. 1 godziny.

Przygotowanie kremu czekoladowego

Kokosowa tarta z kremem czekoladowym i owocami
Do przygotowania kremu używamy masła o temperaturze pokojowej, nie powinno być twarde.

Czekoladę i masło kroimy na drobne kawałki.

W garnuszku zagotowujemy śmietanę, dodajemy czekoladę. Masę dokładnie mieszamy.

Dodajemy miękkie masło. Na koniec krem miksujemy na jednolitą masę.

Krem czekoladowy schładzamy w lodówce ok. 1 godziny.

Dekoracja tarty

Przygotowane schłodzone ciasto dekorujemy kremem czekoladowym, świeżymi owocami oraz listkami mięty.