Sposób przygotowania:
Cieciorka z jogurtem.
Suszoną cieciorkę namoczyć na noc w garnku z wodą,a na drugi dzień zagotować na dużym ogniu z 15 min.zebrać szumowiny z powierzchni wody.Potem zmniejszyć ogień i gotować z godzinę pod przykryciem,aż zmięknie.Odcedzić i odstawić.Nagrzać piekarnik do 180 st.C.Pokroić chleb na kawałki,rozłożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową i piec ok.6-7 min..W miseczce wymiesz -ać rozgnieciony czosnek z sokiem z cytryny,a w drugiej wymieszać jogurt,resztę czosnku z pastą sezamową i solą.Skosztować,doprawić ponownie.Rozłożyć upieczone grzanki na dnie głębokiego naczynia,polać sosem czosnkowym i cytrynowym.Rozłożyć cieciorkę na grzanki,polać sosem jogurtowym,przybrać natką siekaną,mieloną papryką i orzeszkami piniowymi.Podać od razu.