SUPERPRZEPIS

Clafoutis z gruszką i ananasem

  • 3
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Clafoutis z gruszką i ananasem Więcej zdjęć (5)

Tradycyjnie używane w tym deserze wiśnie zastąpiłam świeżym ananasem i gruszką. Wyszedł bardzo smaczny!

Składniki:

Clafoutis z gruszką i ananasem

 

  • 1/3 kostki masła + trochę do posmarowania foremek
  • 1/4 świeżego ananasa
  • 1 bardzo duża gruszka
  • 3 małe jajka
  • 16 g cukru waniliowego
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 2/3 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Clafoutis z gruszką i ananasem
Masło roztopić i lekko przestudzić. 3 małe płaskie foremki do zapiekania posmarować masłem. Ananasa obrać, usunąć twardy rdzeń. Gruszkę obrać, usunąć gniazdo nasienne. Ananasa i gruszkę pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać i ułożyć w trzech foremkach.



Jajka wbić do miski. Dodać do nich cukier i cukier waniliowy, lekko je ubić trzepaczką. Wsypać do nich mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Wlać mleko i roztopione masło, dokładnie rozmieszać. Przygotowane ciasto rozlać na owoce w foremkach.



Piec w 180 stopniach przez ok. 45 minut. Po upieczeniu lekko przestudzić. Podawać na ciepło, posypane cukrem pudrem.
Clafoutis z gruszką i ananasem
Obrane i pokrojone owoce ułożone w wysmarowanych masłem foremkach.
Clafoutis z gruszką i ananasem
Jajka lekko ubite z cukrem i cukrem waniliowym.
Clafoutis z gruszką i ananasem
Roztopione masło i mleko wlane do jajek z cukrem i mąką.
Clafoutis z gruszką i ananasem
Przygotowane ciasto rozlane na owoce w foremkach.

Tagi:

jajko jajka