kasienka26

kasienka26

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Crumble truskawkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Truskawki ostatnio często goszczą na moim stole. Gdy nie mam pomysłu na wykorzystanie truskawek, robię z nich cramble, proste i smaczne danie .

Crumble truskawkowe

Składniki:

Crumble truskawkowe

 

  • 20 dag truskawek
  • 2 łyżki cukru
  • 4 listki melisy

kruszonka

  • 10 dag mąki
  • 5 dag masła
  • 5 dag cukru
  • szczypta proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Crumble truskawkowe

Przygotowanie truskawek

Cramble truskawkowe
Pokrojone w plastry truskawki w kokilkach

Świeże truskawki dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Tak przygotowane owoce umieszczamy w 4 kokilkach, w których będziemy piec crumble.

Słodzenie truskawek

Cramble truskawkowe
Truskawki posypane z wierzchu odrobiną cukru

Na wierzch truskawek sypiemy ok. 0,5 łyżki cukru. Nie jest to składnik niezbędny, jeśli wolimy bardziej kwaskowate danie nie musimy dosładzać owoców.

Przygotowanie kruszonki

Cramble truskawkowe
Jeszcze nieupieczona kruszonka na wierzchu cramble

Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej cukier, proszek do pieczenia i zimne masło. Całość wyrabiamy rękoma na kruszonkę, którą posypujemy truskawki.

Pieczenie cramble

Tak przygotowane cramble wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy ok 15 min. Po wyjęciu z piekarnika na każdej kokilce umieszczamy listek (lub wierzchołek) melisy i podajemy na ciepło.