Sposób przygotowania:
Crumble truskawkowe z migdałami
Piekarnik nastawić na temp.180-190 st.C -Obrane, umyte i osuszone truskawki umieścić w małym rondelku , posypać cukrem waniliowym, mąką i dokładnie wymieszać. Na niewielkim ogniu podgrzewać do rozpuszczenia się cukru i połączenia się z mąką kukurydzianą.Przestudzić. -Mąkę pszenną połączyć z płatkami owsianymi, dodać cukier , sól , drobne kawałki schłodzonego masła i wymieszać składniki opuszkami palców tworząc kruszonkę. Pod koniec dodać płatki śniadaniowe , migdały i wymieszać. -Naczynie do zapiekania posmarować masłem , przełożyć truskawki i przykryć przygotowaną kruszonką. Można użyć kilku mniejszych foremek /własnie tak zrobiłam/. -Piec w nagrzanym piekarniku 25-30 min. do zarumienienia się kruszonki/ czas zależy od wielkości użytych foremek/. -Po upieczeniu odczekać 5- 10min. i podawać. -Doskonałym dodatkiem są oczywiście lody!
natsu