cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Crumble truskawkowe z migdałami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Truskawki pod delikatną kruszonką z płatkami i migdałami.

Crumble  truskawkowe z migdałami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Crumble truskawkowe z migdałami

 

 

  • oraz
  • 500 g truskawek
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • masło do foremki
  • 2 łyżki płatków migdałowych do posypania

Sposób przygotowania:

Crumble truskawkowe z migdałami
Piekarnik nastawić na temp.180-190 st.C -Obrane, umyte i osuszone truskawki umieścić w małym rondelku , posypać cukrem waniliowym, mąką i dokładnie wymieszać. Na niewielkim ogniu podgrzewać do rozpuszczenia się cukru i połączenia się z mąką kukurydzianą.Przestudzić. -Mąkę pszenną połączyć z płatkami owsianymi, dodać cukier , sól , drobne kawałki schłodzonego masła i wymieszać składniki opuszkami palców tworząc kruszonkę. Pod koniec dodać płatki śniadaniowe , migdały i wymieszać. -Naczynie do zapiekania posmarować masłem , przełożyć truskawki i przykryć przygotowaną kruszonką. Można użyć kilku mniejszych foremek /własnie tak zrobiłam/. -Piec w nagrzanym piekarniku 25-30 min. do zarumienienia się kruszonki/ czas zależy od wielkości użytych foremek/. -Po upieczeniu odczekać 5- 10min. i podawać. -Doskonałym dodatkiem są oczywiście lody!
Crumble  truskawkowe z migdałami
Wszystkie składniki sypkie połączyć z masłem tworząc kruszonkę.
Crumble  truskawkowe z migdałami
Truskawki z cukrem i mąką kukurydziana podgrzać do połączenia się składników.
Crumble  truskawkowe z migdałami
Do jednej lub kilku mniejszych foremek nałożyć truskawki i przykryć kruszonką.
Crumble  truskawkowe z migdałami
Piec w nagrzanym piekarniku do przyrumienienia się kruszonki.