zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2421]

Creme brulee - deser idealny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Moje pierwsze podejście do tego deseru ale bardzo udane. Trochę ryzykowałam bo myślałam, że się nie uda. Ale wbrew pozorom jest proste do zrobienia.

Creme brulee - deser idealny Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Creme brulee - deser idealny

 

  • 250 ml śmietanki 36 %
  • 250 ml śmietanki 30 %
  • ok. 60 g cukru
  • 8 żółtek
  • 4 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

Creme brulee - deser idealny
Do rondelka wlać obie śmietanki, dodać przekrojoną wzdłuż na pół laskę wanilii z wydrążonymi ziarenkami i podgrzać. Do miski przełożyć żółtka, wsypać cukier i mieszać ale dosłownie chwilkę.

Potem wlewać śmietankę i mieszać aby składniki się połączyły. Przecedzić przez sito. Blachę do pieczenia wyłożyć ściereczką, ustawić na niej kokilki lub inne naczynka do zapiekania i nalać do nich masę. Następnie do blachy nalać wodę aby sięgała do połowy wysokości.

Zapiekać około godzinę w piekarniku nagrzanym do 125 stopni. ( czytałam o temperaturze pieczenia i było to 15 albo 100 stopni więc ja ustawiłam po środku ).

Upieczony deser po poruszeniu naczynka nie może się ruszać. Upieczone creme brulee wyjąć z blachy, ustawić na kratce i wystudzić, potem schłodzić w lodówce przez o najmniej 3 godziny.

Po upływie tego czasu wyjąć naczynka z lodówki, na wierzchu posypać cukrem i karmelizować za pomocą palnika ( można podpiec w piekarniku na funkcji grill ).

Dobrze skarmelizowany cukier powinien ładnie pęknąć po uderzeniu w niego łyżeczką. Podawać zaraz po przyrządzeniu. 


Creme brulee - deser idealny
Potem wlewać śmietankę i mieszać aby składniki się połączyły.
Creme brulee - deser idealny
Blachę do pieczenia wyłożyć ściereczką, ustawić na niej kokilki.
Creme brulee - deser idealny
gotową masę nalać do przygotowanych naczynek.
Creme brulee - deser idealny
Upieczone creme brulee wyjąć z blachy, ustawić na kratce i wystudzić.
Creme brulee - deser idealny
na wierzchu posypać cukrem i karmelizować za pomocą palnika.