Alessandro

Alessandro

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 77]

Creme Brulee z malinami i pistacjami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Tradycyjny Creme Brulee wzbogacony o smak świeżych i słodkich malin oraz wyrazistych , lekko słonych pistacji.

Creme Brulee z malinami i pistacjami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Creme Brulee z malinami i pistacjami

 

  • 300 ml śmietanki 30 %
  • 5 żółtek
  • 1 laska wanilii
  • 30g cukru
  • 20 sztuk świeżych , słodkich malin
  • 50 g pistacji
  • cukier brązowy do karmelizowania

Sposób przygotowania:

Creme Brulee z malinami i pistacjami
Śmietankę wlać do rondelka , laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół, wyskrobać ziarenka i dodać do śmietanki razem z pozostałą laską. Śmietankę zagotować i odstawić aby przestygła , wyciągamy laskę wanilii która oddała cały smak. Żółtka lekko ucieramy z cukrem , następnie powoli wlewamy śmietankę do żółtek ciągle mieszając aby się nie ścięły. Do małych kokilek wkładamy po 5/6 malin , wsypujemy posiekane pistacje i ostrożne , prze gęste sitko wlewamy gotowy krem , pozbywając się piany. Jeśli jakaś piana zostanie na wierzchu , zdejmujemy ją łyżką. Warstwa kremu nie powinna być większa niż 2/3 cm. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 100 stopni. Wkładamy kokilki na blachę i wlewamy około pół cm. wody aby spód się nie przypalił. Pieczemy przez 30/40 min. Gotowy krem powinien być ładnie, delikatnie ścięty , o intensywnym kolorze. Studzimy krem. Gdy jest już zimny wsypujemy brązowy cukier , aby dokładnie pokrył całą powierzchnię kremu , strzepujemy zbędną resztkę cukru i karmelizujemy na złoty kolor przy pomocy palnika lub w piekarniku na funkcji grill z włączoną tylko górną grzałką. Uważamy by nie spalić cukru bo będzie gorzki.
Creme Brulee z malinami i pistacjami
Śmietankę zagotować i odstawić aby przestygła , wyciągamy laskę wanilii która oddała cały smak. Żółtka lekko ucieramy z cukrem , następnie powoli wlewamy śmietankę do żółtek ciągle mieszając aby się nie ścięły.
Creme Brulee z malinami i pistacjami
Warstwa kremu nie powinna być większa niż 2/3 cm. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 100 stopni.
Creme Brulee z malinami i pistacjami
Gotowy krem powinien być ładnie, delikatnie ścięty , o intensywnym kolorze.
Creme Brulee z malinami i pistacjami
wsypujemy brązowy cukier , aby dokładnie pokrył całą powierzchnię kremu , strzepujemy zbędną resztkę cukru i karmelizujemy na złoty kolor