mariel78

mariel78

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Creme brulee od Mariel

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

To mój pierwszy creme brulee w życiu

Creme brulee od Mariel Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Creme brulee od Mariel

 

  • 6 szt. żółtka,
  • 500 ml śmietana kremowa 30% lub 36%,
  • 2 łyżki esencja waniliowa,
  • 6 łyżek cukier brązowy,
  • 80 gram cukier biały ,

 

Sposób przygotowania:

Creme brulee od Mariel
Jako , że nie miałam foremek do creme brulee użyłam takich do babeczek , porcje co prawda małe , ale za to pyszne.Jedno jest pewne, na pewno w najbliższym czasie sobie takie sprawię bo ten deser nam bardzo zasmakował. Śmietanę przelewamy do garnka , dodajemy esencje waniliową i cukier 80 gram biały i gotujemy na małym ogniu pilnując by się nie przypaliło.Jak tylko zacznie się gotować , zdejmujemy z ognia. Zostawiamy by lekko się ostudził.Będzie nam potrzebny ciepły , a nie gorący. Żółtka rozcieramy na jednolitą masę i po łyżce dodajemy do nich ciepłej masy śmietanowej , delikatnie mieszamy. Tak by masa nie miała grudek i była gładka.Masę przelewamy do pojemniczków ,które układamy na brytfannie. Piekarnik nagrzewamy do 100 stopni , do nagrzanego wkładamy creme brulee i pieczemy 50 minut. Po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy najmniej na 5 godzin. Jak proponuje zrobić wieczorem i zostawić na noc. Po tym czasie wierzch creme posypujemy brązowym cukrem , powinno się palnikiem skarmelizować cukier by powstała skorupka , ja też niestety takiego palnika nie posiadam więc włożyłam do domowego grilla , wiem ,ze w razie braku grilla , palnika , można to zrobić również w piekarniku.Pamiętajmy , ze cukier bardzo szybko się rozpuszcza i trwa to kilka sekund ,a nie możemy pozwolić by się przypalił.
Creme brulee od Mariel
śmietanę gotujemy na małym ogniu z cukrem i esencją
Creme brulee od Mariel
żółtka ucieramy na jednolitą masę i po łyżce dodajemy ciepłej śmietany
Creme brulee od Mariel
masę przelewamy do pojemniczków możemy to zrobić przez sitko
Creme brulee od Mariel
pieczemy przez 50 minut w nagrzanym do 100 stopni piekarniku