Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Crème fraîche- francuska smietanka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Crème fraîche lekko ukwaszona i gęsta francuska śmietanka o wysokiej zawartości tłuszczu stosowana jako dodatek do dań i deserów.

Crème fraîche- francuska smietanka

Składniki:

Crème fraîche- francuska smietanka

 

  • 300ml śmietanki 36%
  • 25ml maślanki

Sposób przygotowania:

Crème fraîche- francuska smietanka
Do wyparzonego słoiczka wlać śmietankę o temperaturze pokojowej i maślankę, słoiczek przykryć ściereczka i zawiązać gumką. Śmietankę przechowywać w temperaturze pokojowej przez 48 godzin, po tym czasie śmietanka zgęstniała, stała się lekko kwaskawa i zmieniła kolor z białego na kremowy. Crème fraîche jest idealnym dodatkiem do dań na zimno, ale najlepiej sprawdza się w deserach zwłaszcza jako dodatek do świeżych owoców.