Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Crumble jabłko+brzoskwinia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Uwielbiam smak ciepłych owoców i kruszonki, do tego bita śmietana i jestem w niebie ;)

Crumble jabłko+brzoskwinia Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Crumble jabłko+brzoskwinia

 

  • 6 jabłek
  • 1/3-1/2 słoiczka domowego dżemu brzoskwiniowego
  • 1 szklanka mąki
  • 100g masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 200 ml smietany 30%
  • 1 łyzka cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Crumble jabłko+brzoskwinia
Jabłka umyć, obrać ze skórki, przekroić na 4 i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w dowolnej wielkości kawałki (im większe tym mniej się rozpadną podczas pieczenia). Przełożyć jabłka do naczynia żaroodpornego, wyłożyć dżem. Wymieszać. Zimne masło posiekać z cukrem i mąka aby utworzyć kruche ciasto. Schłodzić w lodówce. Ciasto pokruszyć w palcach lub zetrzeć na dużych oczkach tarki wprost na jabłka w naczyniu. Piec około 30 minut w 180stopniach. Śmietanę ubić dodając cukru pudru. Lekko przestudzone crumble rozłożyć na talerze, podawać z bitą śmietaną.
Crumble jabłko+brzoskwinia
Jabłka umyć obrać ze skórki przekroić na 4 i usunąć gniazda nasienne Pokroić w dowolnej wielkości kawałki
Crumble jabłko+brzoskwinia
Przełożyć jabłka do naczynia żaroodpornego wyłożyć dżem Wymieszać
Crumble jabłko+brzoskwinia
Zimne masło posiekać z cukrem i mąka aby utworzyć kruche ciasto Schłodzić w lodówce
Crumble jabłko+brzoskwinia
Ciasto pokruszyć w palcach lub zetrzeć na dużych oczkach tarki wprost na jabłka w naczyniu Piec około 30 minut w 180stopniach.