Sposób przygotowania:
Cukier różany 2
Ciężko jest mi określi jaką wagowo ilość należy zebrać płatków, ponieważ nawet ja nie posiadam stałego ich źródła. Jednakże z każdej ich ilości można coś wyczarować. Należy pamiętać, iż płatki każdej róży są jadalne. Musimy wybierać zdrowe okazy, pachnące. Nie należy używać róż z kwiaciarni i rosnących blisko ruchliwych dróg. Kolejna rzecz jest taka, że jak róża pachnie, tak powinna smakować. Więc zaczynamy. Płatki róży dokładnie przebieramy. Płatek po płatku obcinamy białe, bądź żółte końce. Należy to zrobić, ponieważ mają w sobie goryczkę. Co nie jest nam potrzebne. Umieszczamy płatki w miseczce, moździerzu w blenderze. Ja preferuję bardziej tradycyjny wyrób i wszystko co tylko można wykonuję ręcznie. Robimy z płatków pastę. Do pasty dodajemy stopniowo cukier kryształ. Mieszamy tak, aby cukier zafarbował się nam na kolor róży. Ja w tym przepisie użyłam róży purpurowej dzikiej i płatków z 2 róż różowych rosnących w moim ogrodzie. Następnie wysypujemy pachnący, mokry i kolorowy cukier na tacę i suszymy go ok 2-3 dni. Pamiętając, aby kilka razy dziennie przemieszać go i rozetrzeć powstałe gródki. Jak nasz cukier różany jest suchy przesypujemy go słoiczków i szczelnie zamykamy. Do słodzenia napoi zimnych i ciepłych jak znalazł.