lenian

lenian

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 156]

Cukierki dyniowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Cukierki z dyni domowej roboty.

Cukierki dyniowe

Składniki:

Cukierki dyniowe

 

Sposób przygotowania:

Cukierki dyniowe
Dynię obrać ze skóry, usunąć pestki, pokroić w drobną kostkę. Włożyć do garnka, wsypać cukier, cynamon i gałkę muszkatołową. Wszystko wymieszać dokładnie i odstawić na około 1 godz. żeby rozpuścił się cukier. Po tym czasie zagotować, od czasu do czasu mieszając. Gotować do momentu aż zrobi się gęsty karmel. Wtedy zdjąć z ognia i rozmieszać. Odstawić do wystygnięcia ale nie całkowitego, gdy jest jeszcze lekko ciepłe wyjąć z garnka, zagnieść i rozwałkować na pergaminie w prostokąt. Pokroić na kwadraciki (około 2 cm). Pozwolić cukierkom wystygnąć! :-)

Tagi:

dynia