jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Custard

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Custard czyli angielski słodki sos budyniowy na bazie mleka, wanilii, żółtek i mąki kukurydzianej podawany na ciepło lub na zimno:)

Custard

Składniki:

Custard

 

  • 3-4 żółtka
  • ½ l mleka pełnotłustego
  • 1 cukier waniliowy
  • 4-5 łyżek cukru kryształu
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • ewentualnie 1 łyżka masła

 

Sposób przygotowania:

Custard
400 ml mleka zagotować wraz z cukrem kryształem i cukrem waniliowym (ewentualnie masłem).
W pozostałej ilości mleka rozmieszać żółtka i mąkę kukurydzianą, po czym wlać na gotujące się mleko i gotować chwilę mieszając na małym ogniu.