WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Ćwikła imbirowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tarte buraczki na ostro w nieco innym wydaniu. Idealny dodatek do mięs i wędlin.

Ćwikła imbirowa

Składniki:

Ćwikła imbirowa

 

  • 0,5 kg buraków
  • 3 łyżeczki startego świeżego imbiru
  • 3 łyżeczki octu jabłkowego
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • cukier

 

Sposób przygotowania:

Ćwikła imbirowa
Buraczki myjemy i gotujemy nieobierane w osolonej wodzie, aż będą lekko miękkie. Następnie odlewamy z wody, studzimy i obieramy. Ścieramy na tarce warzywnej na średnich oczkach. Korzeń imbiru obieramy i ścieramy na najdrobniejszej tarce i dodajemy do buraków 3 łyżeczki. Dolewamy też ocet jabłkowy i olej. Doprawiamy do smaku solą i cukrem i bardzo dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, by smaki dobrze się połączyły.

Tagi:

buraki