krystyna330

krystyna330

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 74]

Cynamonowe jabłuszka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszny i dietetyczny deserek dla całej rodziny. Pieczone jabłka są rewelacyjne i bardzo szybkie w wykonaniu.

Cynamonowe jabłuszka

Składniki:

Cynamonowe jabłuszka

 

  • 4 sztuki jabłka
  • 4 łyżki miód prawdziwy
  • 1 łyżeczka cynamom Prymat
  • 1 szczypta imbir mielony

Sposób przygotowania:

Cynamonowe jabłuszka
Najlepsze jabłka to szara reneta do pieczenia ale mogą być tez inne jakie lubimy. Jabłka myjemy pod bieżącą wodą następnie ścinamy górną część tak aby powstało coś w rodzaju pokrywki. Wydrążamy pestki ze środka i w tak powstały dołeczek do każdego jabłka dodajemy po łyżce miodu, odrobinie cynamonu i imbiru. Nakładamy ściętą wcześniej pokrywkę jabłka. Jabłka wedrują do nagrzanego piekarnika na ok 160 stopni na 5-10 min. Po wyjęciu układamy na talerzykach ściągamy górną część jabłka i mamy pyszny i dietetyczny deserek dla całej rodziny.