Sposób przygotowania:
Cytrusowy pstrąg z owocową sałatkąETAP 1
Ryby przepłukujemy i dokładnie osuszamy.
Owoce dokładnie myjemy. Z 1/3 cytryny i 1/3 pomarańczy ścieramy skórkę. Tak przygotowaną łączymy z masłem i częścią natki pietruszki.
ETAP 2
Osuszone ryby nacieramy solą oraz pieprzem. Ich środek wypełniamy przygotowanym cytrusowym masełkiem.
Każdą rybę dodatkowo oprószamy w środku szczyptą cynamonu.
ETAP 3
Wierzch ryb nacinamy w 4 miejscach. W wykonanych nacięciach umieszczamy naprzemiennie plasterki pomarańczy i cytryny. Ryby przekładamy do naczynia żaroodpornego posmarowanego wcześniej olejem. Ich wierzch posypujemy pozostałą pietruszką.
Ryby skrapiamy sokiem z pozostałej części cytryny i pomarańczy.
Tak przygotowane danie wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 30 minut w 180°C.
Między czasie przygotowujemy sałatkę.
Pomarańcze dokładnie obieramy i kroimy w plasterki. Układamy je na przygotowanych do podania talerzach. Ich wierzch posypujemy ziarenkami granatu. Całość skrapiamy olejem lnianym i oprószamy kolorowym pieprzem.
Upieczone ryby układamy koło owocowej sałatki. Całość dekorujemy natką pietruszki i podajemy.
SylaUla