alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Pstrąg z grilla

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pstrąg z grilla podany z frytkami i surówką to propozycja na piątkowy obiad. Pstrąg jest bardzo delikatny w smaku.

Pstrąg z grilla Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pstrąg z grilla

 

  • 3 pstrągi
  • 100 g masła
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do ryb z grilla Mojito Lime
  • gałązki rozmarynu
  • plasterki cytryny

 

Sposób przygotowania:

Pstrąg z grilla
Pstrągi oczyścić, odciąć płetwy,umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ponacinać z góry, doprawić na zewnątrz i wewnątrz solą, pieprzem i przyprawą do ryb. Włożyć na pół godziny do lodówki. Masło, pietruszkę, koperek i czosnek zmiksować w blenderze. Do środka każdego pstrąga włożyć po 2 łyżki masła i spiąć wykałaczką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać na dno trochę wody. Położyć ruszt do grilla. Pstrągi ułożyć na ruszcie położyć kawałek cytryny i kilka gałązek rozmarynu. Włożyć do nagrzanego piekarnika z funkcją grill. Grillować z każdej strony po około 10-15 minut w zależności od wielkości pstrąga. Ja zwracam uwagę czy oko "zbielało" wtedy odwracam.
Pstrąg z grilla
oczyszczone pstrągi ponacinać i doprawić
Pstrąg z grilla
ułożyć na ruszcie z grilla położyć plasterek cytryny i kilka gałązek rozmarynu
Pstrąg z grilla
pstrąga grillowac z dwóch stron po około 10-15 minut w zalezności od wielkości