WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Cytrynowa babeczka z kubeczka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Cytrynowa babeczka z kubeczka to szybkie 2-3 minutowe ciasto które piecze się w mikrofali. Jest dobre na gorąco i na zimno.

Cytrynowa babeczka z kubeczka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cytrynowa babeczka z kubeczka

 

  • 1 jajko
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka cukru zwykłego
  • 1 cukier waniliowy
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kisielu cytrynowego
  • kilka kropel zapachu cytrynowego do ciast

Sposób przygotowania:

Cytrynowa babeczka z kubeczka

ETAP 1:

Jajko wbić do miseczki i roztrzepać widelcem. Dodać do niego mleko i olej i dokładnie wymieszać. W drugiej miseczce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier zwykły i waniliowy oraz kisiel.
Składniki suche wsypać do jajka rozmieszanego z mlekiem i olejem. Wymieszać łyżką na jednolite ciasto. Dodać na koniec zapach cytrynowy.

Duży kubek posmarować odrobiną masła i wysypać mąką. Gotowe ciasto wlać do przygotowanego kubka. Wstawić do mikrofali i piec ok. 2-3 minut na mocy 700W. Sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone.

Ciasto posypać cukrem pudrem. Można wyjąć z kubka lub jeść bezpośrednio z niego. Ciasto jest najlepsze na gorąco. Najlepiej użyć do babki dużego kubka lub zrobić ją w 2 filiżankach bo ciasto mocno rośnie i może wykipieć.

Cytrynowa babeczka z kubeczka
Babeczka po upieczeniu i posypaniu cukrem pudrem
Cytrynowa babeczka z kubeczka
Kubek z babeczką cytrynową po wyjęciu z mikrofali
Cytrynowa babeczka z kubeczka
Surowe ciasto na babeczkę przelane do kubka porcelanowego
Cytrynowa babeczka z kubeczka
Ciasto na babeczkę po wymieszaniu składników suchych i mokrych

Tagi:

deser