SUPERPRZEPIS

Ciasto podwójnie miodowe z kremem i owocami

  • 2
  • Di bloguje
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 210
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Ciasto podwójnie miodowe z kremem i owocami

Niewątpliwą zaletą tego ciasta, oczywiście oprócz smaku - jest fakt, że można użyć dowolnych owoców.. Jest naprawdę pyszne, szczególnie jak dłużej postoi.

Składniki:

Ciasto podwójnie miodowe z kremem i owocami

Forma o wymiarach 19,5 x 19,5 cm, ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej rozpuszczonej w 1 łyżce ciepłego mleka

Krem:

  • 200 ml śmietanki 30-36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3-4 łyżki miodu

Dodatkowo:

  • owoce (u mnie tym razem winogrona, brzoskwinia, nektarynka i limonka)

Sposób przygotowania:

Ciasto podwójnie miodowe z kremem i owocami

Ciasto:

Ciasto podwójnie miodowe z kremem i owocami
Należy upiec dwa jednakowe placki miodowe.

Składniki na ciasto należy dokładnie zagnieść i podzielić na 2 równe części.

Osobno upiec 2 placki (w 180 stopniach, każdy z nich piec 15-20 minut).

Krem:

Ciasto podwójnie miodowe z kremem i owocami
Miodu do kremu można dodać wedle własnego smaku.

Kremówkę należy ubić na sztywno, a następnie wymieszać z miodem oraz z mascarpone.

Niewielką ilość kremu odłożyć do posmarowania wierzchu.

Całość:

Ciasto podwójnie miodowe z kremem i owocami
Najlepiej, aby przełożone ciasto postało w lodówce całą noc.

Na pierwszym placku umieścić krem, położyć na niego drugi placek, a wierzch posmarować pozostawionym kremem.

Całość wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc, aby przełożone placki zmiękły.

Przed podaniem:

Ciasto podwójnie miodowe z kremem i owocami
Dodatkowo użyłam kilku bezików i chrupiących kuleczek w czekoladzie.

Ciasto przed podaniem należy obłożyć owocami.